piątek, 3 kwietnia 2015

Wielkanocne muffiny bananowo - jogurtowe

Wielkanoc za pasem, czas więc przygotować coś na tą okazję!

Mimo iż pogoda za oknem bardziej zimowa niż wiosenna, to liczę na to, że tym przepisem wprowadzę odrobinkę słońca :)

Z czym kojarzą się święta wielkanocne?  Z żurkiem, białą kiełbasą, jajkami no i oczywiście z wielkanocną babą. Ja w tym roku postawiłam na jej mniejsze siostry czyli muffiny bananowo - jogurtowe.


Składniki:

( na 12 muffinów)

Składniki suche:
  • 1¾ szkl. mąki
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  •  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Delecta
  • 1/4 łyżeczki soli

 Składniki mokre:
  •  2 duże banany
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 jajko


Przygotowanie:

Przygotowujemy dwie miski. Do pierwszej przesiewamy mąkę i dodajemy resztę suchych składników tj. cukier puder, proszek do pieczenia Delecta, sodę oczyszczoną Delecta oraz sól

W drugiej misce rozgniatamy widelcem banany i dodajemy do nich jogurt olej i jajko. Mieszamy

Zawartość pierwszej miski wsypujemy do drugiej i krótko mieszamy łyżką - tak aby wszystkie składniki nam się połączyły. 

Do formy do muffinek wkładamy papilotki i nakładamy do nich około 2 łyżki masy.


Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut.
Po wystygnięciu dekorujemy kolorowymi lukrami i wiosennymi ozdobami.

Smacznego! :)







Wielkanocne wypieki z Delectą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz