Wielkanoc za pasem, czas więc przygotować coś na tą okazję!
Mimo iż pogoda za oknem bardziej zimowa niż wiosenna, to liczę na to, że tym przepisem wprowadzę odrobinkę słońca :)
Z czym kojarzą się święta wielkanocne? Z żurkiem, białą kiełbasą, jajkami no i oczywiście z wielkanocną babą. Ja w tym roku postawiłam na jej mniejsze siostry czyli muffiny bananowo - jogurtowe.
Z czym kojarzą się święta wielkanocne? Z żurkiem, białą kiełbasą, jajkami no i oczywiście z wielkanocną babą. Ja w tym roku postawiłam na jej mniejsze siostry czyli muffiny bananowo - jogurtowe.
Składniki:
( na 12 muffinów)
Składniki suche:
- 1¾ szkl. mąki
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Delecta
- 1/4 łyżeczki soli
Składniki mokre:
- 2 duże banany
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2/3 szklanki oleju
- 1 jajko
Przygotowanie:
Przygotowujemy dwie miski. Do pierwszej przesiewamy mąkę i dodajemy resztę suchych składników tj. cukier puder, proszek do pieczenia Delecta, sodę oczyszczoną Delecta oraz sól
W drugiej misce rozgniatamy widelcem banany i dodajemy do nich jogurt olej i jajko. Mieszamy
Zawartość pierwszej miski wsypujemy do drugiej i krótko mieszamy łyżką - tak aby wszystkie składniki nam się połączyły.
Do formy do muffinek wkładamy papilotki i nakładamy do nich około 2 łyżki masy.
Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut.
Po wystygnięciu dekorujemy kolorowymi lukrami i wiosennymi ozdobami.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz