sobota, 13 lutego 2016

Łosoś zapiekany pod warzywną salsą

Łosoś jest rybą która ma bardzo wielu zwolenników, nawet wśród tych , którzy za innymi rybami nie przepadają. Przygotować go można na wiele różnych sposobów - na surowo w postaci tatara, jako składnik sushi, pieczony smażony itp.

Dzisiaj proponuję wam łososia w wersji zapiekanej w towarzystwie warzywnej salsy. 


Składniki:

  • 400 g fileta z łososia
  • sos sojowy
  • sos chili
  • cytryna
  • łyżka masła
  • pół czerwonej papryki
  • jedna czerwona cebula
  • 10 czarnych oliwek
  • 1 pomidor
  • 100 ml sosu azjatyckiego z mango i pomarańczą
  • roladka z serka twarogowego pasteryzowanego z łososiem


Przygotowanie:

Przygotowujemy marynatę z sosu sojowego, sosu chili i soku z cytryny. Łososia myjemy, kroimy na kawałki, zalewamy marynatą i wkładamy do lodówki na min. godzinę.



Czerwoną cebulę kroimy w kostkę. W rondelku roztapiamy łyżkę masła i podsmażamy na niej cebulkę. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, 10 pokrojonych w plasterki czarnych oliwek oraz pokrojonego w kostkę pomidora. Wszystko razem przesmażamy. Następnie dodajemy ok. 100 ml sosu  z mango i pomarańczą. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu, aż salsa się zredukuje i zgęstnieje.



Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Łososia układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut. Po tym czasie polewamy go warzywną salsą i zapiekamy przez kolejne 5- 8 minut. Następnie kroimy serową roladkę, układamy ją na warzywach i zapiekamy przez 5 minut.




Smacznego ! :) 




1 komentarz: