Łosoś jest rybą która ma bardzo wielu zwolenników, nawet wśród tych , którzy za innymi rybami nie przepadają. Przygotować go można na wiele różnych sposobów - na surowo w postaci tatara, jako składnik sushi, pieczony smażony itp.
Dzisiaj proponuję wam łososia w wersji zapiekanej w towarzystwie warzywnej salsy.
Składniki:
- 400 g fileta z łososia
- sos sojowy
- sos chili
- cytryna
- łyżka masła
- pół czerwonej papryki
- jedna czerwona cebula
- 10 czarnych oliwek
- 1 pomidor
- 100 ml sosu azjatyckiego z mango i pomarańczą
- roladka z serka twarogowego pasteryzowanego z łososiem
Przygotowanie:
Przygotowujemy marynatę z sosu sojowego, sosu chili i soku z cytryny. Łososia myjemy, kroimy na kawałki, zalewamy marynatą i wkładamy do lodówki na min. godzinę.
Czerwoną cebulę kroimy w kostkę. W rondelku roztapiamy łyżkę masła i podsmażamy na niej cebulkę. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, 10 pokrojonych w plasterki czarnych oliwek oraz pokrojonego w kostkę pomidora. Wszystko razem przesmażamy. Następnie dodajemy ok. 100 ml sosu z mango i pomarańczą. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu, aż salsa się zredukuje i zgęstnieje.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Łososia układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut. Po tym czasie polewamy go warzywną salsą i zapiekamy przez kolejne 5- 8 minut. Następnie kroimy serową roladkę, układamy ją na warzywach i zapiekamy przez 5 minut.
Smacznego ! :)
Łosoś w takiej wersji zapowiada się znakomicie!
OdpowiedzUsuń