niedziela, 28 lutego 2016

Zupa Zalewajka

Zalewajka jest zupą na bazie żurku, która ma bardzo wiele odmian - w zależności od regionu w którym się ją przygotowuje.  

Dla mnie, jest to zupa która zawsze była obecna w moim rodzinnym domu i którą sama chętnie często przygotowuje.  W porównaniu do tej, którą pamiętam z dzieciństwa - moja jest odrobinę zmodyfikowana, ale w końcu magia kuchnia właśnie polega na tym, aby coś zmieniać, ulepszać i kombinować, prawda? :)

Moja zalewajka sama w sobie, dzięki zawartości śmietanki jest niezwykle kremowa. Jest dosyć treściwa i bez problemu można nią zaspokoić nawet największy głód!

Składniki:

  • 4 białe kiełbaski
  • 5 ziemniaków
  • garść suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 450 ml żurku
  • 200 ml śmietany 30 %
  • woda
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu ziarnistego
  • majeranek
  • sól 

Przygotowanie:

Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy do namoczenia na parę godzin.

Cebulę kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i szklimy cebulkę.  Białą kiełbasę kroimy w półplasterki, i podsmażamy razem z cebulką. Gdy kiełbasa się ładnie zarumieni zalewamy wszystko wodą do około 3/4 wysokości garnka. Dodajemy posiekane grzyby, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sporą ilość majeranku oraz solimy do smaku.Wszystko gotujemy razem (do czasu aż grzybki będą miękkie).

W osobnym rondelku gotujemy w osolonej wodzie pokrojone w kostkę ziemniaki. Następnie dodajemy je do garnka z resztą składników. 

Tak przygotowany wywar zalewamy 450 ml żurku. Następnie dodajemy śmietankę i wszystko razem zagotowujemy. 



Smacznego ! :)








3 komentarze:

  1. Właśnie robiłam ją kilka dni temu :) U mnie w domu też była od zawsze i mama podawała ją ze zwykłą kiełbasą ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moi rodzice takze podawali ze zwykłą :) czasem również dodawali boczek jednak ja wole wersje light :)

      Usuń