Polenta jest włoską potrawą przyrządzaną na ogół z mąki lub kaszki kukurydzianej. Przygotowanie jej to bardzo prosta sprawa. Polenta może być dodatkiem do wielu różnych dań, lecz ja przygotowałam ją jako samodzielne danie. Podana z różnego rodzaju sosami smakuje wyśmienicie.
Składniki:
- 3 szklanki wody
- 2 szklanki polenty
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 10 suszonych pomidorów
- 10 czarnych oliwek
- oliwa aromatyzowana czosnkiem
- sól
- pieprz ziołowy
- olej
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy. Następnie dodajemy do niej drobno pokrojony czosnek, pokrojone suszone pomidory i oliwki. Wszystko razem smażymy przez chwilę.
W garnku zagotowujemy 3 szklanki osolonej wody. Na gotującą się wodę wsypujemy powoli polentę i energicznie cały czas mieszamy. Ponieważ użyłam gotowej polenty tzn specjalnie podgotowanej mąki kukurydzianej - wystarczyły około 3 minuty aby była gotowa. W przypadku przygotowywania polenty zwykłej mąki kukurydzianej trzeba uzbroić się w trochę więcej cierpliwości. Polentę gotujemy do momentu aż stanie się kleista i zacznie odstawać od garnka.
W kolejnym kroku łączymy polentę z przygotowanymi wcześniej warzywami. Doprawiamy ziołami prowansalskimi , pieprzem i solą.
Przekładamy polentę do formy ( ja użyłam formy do tarty) i pozostawiamy do zastygnięcia.
Gdy polenta zastygnie kroimy ją w trójkąty i obsmażamy na rozgrzanym na patelni oleju. Przed podaniem przekładamy trójkąty na ręcznik papierowy - odsączając je z nadmiaru tłuszczu.
Smacznego ! :)
O ja nawet nie wiem co to polenta, ale w Twoim wykonaniu na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńmniam!
OdpowiedzUsuńmniam mniam :)
Usuń