poniedziałek, 8 lutego 2016

Sałatka brokułowa z fetą

Uważam, że brokuł i pomidor, to zawsze dobre sałatkowe połączenie. W tej wersji sałatki została ona trochę  przełamana smakiem serka typu feta i podrasowana ostrością czosnkowego sosu.  Wszystko to bardzo dobrze ze sobą koresponduje i smakuje :)

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • 200 g sera typu feta
  • 6 ząbków czosnku
  • 220 jogurtu typu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól 
  • pieprz

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności przygotowujemy sos, ponieważ warto aby miał on czas na  przegryzienie się smaków w lodówce. Jogurt typu greckiego łączymy z dwoma łyżkami majonezu. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do bazy. Następnie dodajemy dwie łyżeczki cukru, łyżeczkę ziół prowansalskich, szczyptę soli oraz szczyptę pieprzu. Całość najlepiej zamknąć w słoiczku, dobrze wymieszać i wstawić do lodówki. Im dłużej sos będzie się "przegryzał" tym smak będzie bardziej wyrazisty. 

Brokuła dzielimy na małe cząstki, wycinając z niego twarde łodyżki. W garnku zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy ja wrzątek kawałki brokuła. W ten sposób blanszujemy warzywo przez parę minut, a następnie hartujemy je przelewając na sitku zimną wodą.

Pomidorki koktajlowe, w zależności od wielkości kroimy na pół lub w ćwiartki. Mieszamy razem z brokułem.

Następnie dodajemy ser feta. Warto użyć takiego, który jest już pokrojony w kostkę, lub takiego znajdującego się na tacce - który łatwo nam będzie w ładną kostkę pokroić.

Przed samym podaniem polewamy sałatkę wcześniej przygotowanym sosem.

Smacznego ! :) 




 

2 komentarze:

  1. Pyszna, kocham i brokuły i fetę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka!!uwielbiam fetę w połączeniu z takim sosem...kolejny przepis do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń