Uważam, że brokuł i pomidor, to zawsze dobre sałatkowe połączenie. W tej wersji sałatki została ona trochę przełamana smakiem serka typu feta i podrasowana ostrością czosnkowego sosu. Wszystko to bardzo dobrze ze sobą koresponduje i smakuje :)
Składniki:
- 1 brokuł
- 20 pomidorków koktajlowych
- 200 g sera typu feta
- 6 ząbków czosnku
- 220 jogurtu typu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki cukru
- łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy sos, ponieważ warto aby miał on czas na przegryzienie się smaków w lodówce. Jogurt typu greckiego łączymy z dwoma łyżkami majonezu. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do bazy. Następnie dodajemy dwie łyżeczki cukru, łyżeczkę ziół prowansalskich, szczyptę soli oraz szczyptę pieprzu. Całość najlepiej zamknąć w słoiczku, dobrze wymieszać i wstawić do lodówki. Im dłużej sos będzie się "przegryzał" tym smak będzie bardziej wyrazisty.
Brokuła dzielimy na małe cząstki, wycinając z niego twarde łodyżki. W garnku zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy ja wrzątek kawałki brokuła. W ten sposób blanszujemy warzywo przez parę minut, a następnie hartujemy je przelewając na sitku zimną wodą.
Pomidorki koktajlowe, w zależności od wielkości kroimy na pół lub w ćwiartki. Mieszamy razem z brokułem.
Następnie dodajemy ser feta. Warto użyć takiego, który jest już pokrojony w kostkę, lub takiego znajdującego się na tacce - który łatwo nam będzie w ładną kostkę pokroić.
Przed samym podaniem polewamy sałatkę wcześniej przygotowanym sosem.
Smacznego ! :)
Pyszna, kocham i brokuły i fetę!
OdpowiedzUsuńPychotka!!uwielbiam fetę w połączeniu z takim sosem...kolejny przepis do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuń