Składniki:
- szklanka mleka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 80 g masła
- opakowanie drożdży suszonych
- pół szklanki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 6 łyżek wody
Przygotowanie:
Masło
roztapiamy i studzimy. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy drożdże,
cukier i sól. Suche składniki mieszamy. Mleko podgrzewamy i dodajemy je
do suchych składników. Dodajemy 2 jajka. Zagniatamy ciasto dodając pod
koniec wyrabiania płynne masło. Ciasto powinno być elastyczne. Ciasto
pozostawiamy w misce do wyrośnięcia - aż podwoi swoją objętość
Po
wyrośnięciu dzielimy ciasto na 12 większych kulek, 12 mniejszych i
jeden podłużny wałek. Większe kulki łączymy z mniejszymi sklejając je
rozbełtanym jajkiem z wodą. Z wałka odkrawamy małe kawałki i formujemy z
nich uszy. Przyczepiamy do mniejszych kulek za pomocą drewnianego
patyczka
Zajączki
przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Następnie pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około
25 minut. Po wystygnięciu dekorujemy.
Smacznego ! ;)
urocze zajączki :) wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńw sam raz na świąteczne dni :)
Usuń