sobota, 26 marca 2016

Wielkanocne drożdzowe zajączki

Zainspirowana reklamą w telewizji postanowiłam w tym roku zrobić coś nowego i upiec na święta drożdżowe zajączki:) Przyznam, że obawiałam się czy podołam aby nadać im odpowiedni kształt i żeby chociaż odrobinę przypominały te sympatyczne zwierzątka :) Myślę że najgorzej nie wyszło, więc postanowiłam się podzielić nimi z wami jednocześnie składając świąteczne życzenia ! Wesołego Alleluja !!!


Składniki: 

  • szklanka mleka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 80 g masła
  • opakowanie drożdży suszonych
  • pół szklanki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 6 łyżek wody

Przygotowanie:

Masło roztapiamy i studzimy.  Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy drożdże, cukier i sól. Suche składniki mieszamy. Mleko podgrzewamy i dodajemy je do suchych składników. Dodajemy 2 jajka. Zagniatamy ciasto dodając pod koniec wyrabiania płynne masło. Ciasto powinno być elastyczne. Ciasto pozostawiamy w misce do wyrośnięcia - aż podwoi swoją objętość

Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na 12 większych kulek, 12 mniejszych i jeden podłużny wałek.  Większe kulki łączymy z mniejszymi sklejając je rozbełtanym jajkiem z wodą. Z wałka odkrawamy małe kawałki i formujemy z nich uszy. Przyczepiamy do mniejszych kulek za pomocą drewnianego patyczka

Zajączki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Po wystygnięciu dekorujemy.

Smacznego ! ;) 











2 komentarze: