Święta w pełni .. :) Pomiędzy żurkiem a jajem, kiełbasą a szynką trzeba także znaleźć czas na odrobinę słodyczy ! Mazurek to obowiązkowa propozycja na wielkanocne dni. Przygotowany na kruchym cieście z makiem, bakaliami otulony kakaową polewą... palce lizać :)
Składniki:
Ciasto:
- szklanka mąki pszennej
- 150 g margaryny do pieczenia
- pół szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
Masa makowa:
- 250 g maku
- szklanka mleka
- 4 jajka
- pół szklanki cukru pudru
- szklanka rodzynek
- 100 g posiekanych orzechów (laskowe lub włoskie)
- łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
- 100 g margaryny
- 4 łyżki kakao
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mleka
Przygotowanie:
Mąkę, posiekaną margarynę, cukier puder i 2 żółtka zagniatamy na ciasto. Zawijamy w folię i odkładamy na pół godziny do lodówki.
Blaszkę (ja użyłam okrągłej, do tarty) smarujemy margaryną. Wykładamy ciastem blaszkę i nakłuwamy widelcem. Pieczemy do zarumienienia w 180 stopniach.
Mak zalewamy mlekiem i gotujemy do chwili aż mak wchłonie mleko. Następnie mielimy go w maszynce do mielenia. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy do maku. Rodzynki namaczamy ok 10 minut we wrzątku, następnie odsączamy i dodajemy do masy. Dodajemy również posiekane orzechy i proszek do pieczenia Białka które nam pozostały ubijamy na pianę i dodajemy na sam koniec delikatnie mieszając z pozostałymi składnikami.
Na upieczony kruchy spód wykładamy przygotowaną masę. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy przez 30 minut.
Przygotowujemy polewę: w rondelku rozpuszczamy margarynę. Dodajemy kakao cukier i mleko. Wszystko podgrzewamy mieszając. Gdy polewa lekko przestygnie wylewamy ją na mazurka.
Mazurka ozdabiamy według uznania, np płatkami migdałów lub innymi słodkimi dekoracjami.
Smacznego ! ;)
Makowego mazurka jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńZachęcam do spróbowania:)
UsuńMusiał być pyszny
OdpowiedzUsuńoj był :)
Usuń