niedziela, 27 marca 2016

Mazurek makowy

Święta w pełni .. :) Pomiędzy żurkiem a jajem, kiełbasą a szynką trzeba także znaleźć czas na odrobinę słodyczy ! Mazurek to obowiązkowa propozycja na wielkanocne dni.  Przygotowany na kruchym cieście z makiem, bakaliami otulony kakaową polewą... palce lizać :)


Składniki:

Ciasto:

  • szklanka mąki pszennej
  • 150 g margaryny do pieczenia
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka

Masa makowa:

  • 250 g maku
  • szklanka mleka
  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru pudru
  • szklanka rodzynek
  • 100 g posiekanych orzechów (laskowe lub włoskie)
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:

  • 100 g margaryny
  • 4 łyżki kakao
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mleka

Przygotowanie:

Mąkę, posiekaną margarynę, cukier puder i 2 żółtka zagniatamy na ciasto. Zawijamy w folię i odkładamy na pół godziny do lodówki.

Blaszkę (ja użyłam okrągłej, do tarty) smarujemy margaryną.  Wykładamy ciastem blaszkę i nakłuwamy widelcem. Pieczemy do zarumienienia w 180 stopniach.

Mak zalewamy mlekiem i gotujemy do chwili aż mak wchłonie mleko. Następnie mielimy go w maszynce do mielenia. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy do maku. Rodzynki namaczamy ok 10 minut we wrzątku, następnie odsączamy i dodajemy do masy.  Dodajemy również posiekane orzechy i proszek do pieczenia Białka które nam pozostały ubijamy na pianę i dodajemy na sam koniec delikatnie mieszając z pozostałymi składnikami.

Na upieczony kruchy spód wykładamy przygotowaną masę. Wkładamy ciasto  do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy przez 30 minut.

Przygotowujemy polewę: w rondelku rozpuszczamy margarynę. Dodajemy kakao cukier i mleko. Wszystko podgrzewamy mieszając. Gdy polewa lekko przestygnie wylewamy ją na mazurka.

Mazurka ozdabiamy według uznania, np płatkami migdałów lub innymi słodkimi dekoracjami.


Smacznego ! ;) 







4 komentarze: