czwartek, 3 marca 2016

Rurki z kremem

Rurki z kremem .... genialne w swej prostocie ! :)  W tym przepisie są nieprzesłodzone, kruche i delikatne.  Mmm.... :)


Składniki:

kruche ciasto:

1 kostka masła (200 g)
2 szklanki mąki pszennej
1 cukier waniliowy
200 g śmietany 18 %

krem:

1 litr mleka
1/4 kostki masła
2 jajka
4 żółtka
szklanka cukru pudru
1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy. Miękkie masło kroimy na mniejsze kawałki i zagniatamy razem z mąką. Dodajemy cukier waniliowy. Następnie dodajemy śmietanę i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Jeśli ciasto zbyt klei się do rąk - podsypujemy mąką. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika.

Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto. Kroimy je w paseczki o szerokości 1 - 1,5 cm. Paseczki nawijamy na foremki do rurek, zaczynając od szerszego końca. Ciasto zawijamy tak aby jego kawałki nachodziły na siebie. Foremki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.   Opcjonalnie możemy posypać je cukrem trzcinowym. Rurki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15-20 minut ( do zarumienienia).

Przygotowujemy krem.  4 żółtka i 2 jajka miksujemy ze szklanką cukru pudru. Następnie dodajemy do nich 1/4  szklani przesianej mąki pszennej oraz 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej. Wszystko dobrze mieszamy. Masło podgrzewamy z masłem. Do ciepłego mleka wlewamy powoli mączno-jajeczną masę. Całość cały czas mieszamy, gotując na małym ogniu do momentu aż masa zgęstnieje i zacznie bulgotać.  Pozostawiamy masę do wystygnięcia.

Rurki wypełniamy kremem - najlepiej zrobić to za pomocą rękawa cukierniczego.

Smacznego! ;)








2 komentarze:

  1. Jeść uwielbiam takie przysmaki niestety jeszcze samodzielnie ich nie robiłem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zachęcam abyś spróbował zrobić :) Naprawdę nic trudnego :)

      Usuń