środa, 8 kwietnia 2015

Wielkanocny Mazurek Mocno Cytrynowy

Mimo iż Święta Wielkanocne już za nami, postanowiłam jeszcze podzielić się z wami przepisem na Wielkanocny Cytrynowy Mazurek.

Ciasto  kruche dość nietypowe, bez jajek ani śmietany,  lekko wytrawne, a wypełnienie mocno, mocno cytrynowe :) Przy natłoku świątecznych ciast ociekających cukrem i słodkością jest to całkiem miła odmiana. Można powiedzieć, że jego smak jest wręcz odświeżający :)

Oczywiście cała zabawa z mazurkiem, który ma ozdabiać nasz świąteczny stół polega na udekorowaniu go. Stąd przydatne są wszelkie posypki, kandyzowane owoce (np. ananasa), lukry, płatki migdałowe i tym podobne.


Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 225 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 6 łyżek wody

Masa cytrynowa:

  • 3 cytryny
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru pudru
  • 75 g masła

Przygotowanie:

Do przesianej mąki dodajemy sól i cukier. Następnie kroimy zimne masło na małe kawałeczki i łączymy z mąką. Dodajemy wodę i ugniatamy energicznie do połączenia się składników


Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na minimum godzinę do lodówki.  Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę.  Ja do mojego mazurka użyłam formy do tarty.  Zostawiamy mały kawałek ciasta, z którego formujemy wałeczek i tworzymy z niego ranty mazurka. Ponownie wkładamy formę z ciastem do lodówki na pół godziny. Po tym czasie, wyjmujemy ciasto i nakłuwamy się widelcem.  Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do  200 stopni i pieczemy 20-25 minut.





W niedużym garnku wlewamy trochę wody i zagotowujemy - przygotowujemy w ten sposób kąpiel wodną do stworzenia masy.  Na garnku stawiamy metalową miseczkę i wkładamy do niej masło, sok wyciśnięty z 3 cytryn, otartą skórkę z 3 cytryn, jajka i cukier puder. Wszystko mieszamy do momentu aż masa zgęstnieje. Ważne jest, abyśmy nie doprowadzili do zagotowania się masy!






Gotową masę studzimy i wykładamy na mazurka. Dekorujemy według uznania:)



Smacznego! :)





 


 A ponieważ zostało mi trochę ciasta, to powstała też wielkanocna pisanka:) 


 

6 komentarzy:

  1. A czy przepis na ciasto można użyć do zwykłego kruchego z jabłkami?

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy przepis na ciasto mogę użyć do zwykłego kruchego z jabłkami?:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. oczywiście ;) myślę że może to być ciekawe połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudnie wygląda taki kolorowy! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. W końcu "jemy" też oczami, czyż nie :)

    OdpowiedzUsuń