niedziela, 21 lutego 2016

Polenta z suszonymi pomidorami, oliwkami, cebulą i czosnkiem

Polenta jest włoską potrawą przyrządzaną na ogół z mąki lub kaszki kukurydzianej. Przygotowanie jej to bardzo prosta sprawa. Polenta może być dodatkiem do wielu różnych dań, lecz ja przygotowałam ją jako samodzielne danie. Podana z różnego rodzaju sosami smakuje wyśmienicie.


Składniki:

  • 3 szklanki wody
  • 2 szklanki polenty
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 suszonych pomidorów
  • 10 czarnych oliwek
  • oliwa aromatyzowana czosnkiem
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • olej

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy. Następnie dodajemy do niej drobno pokrojony czosnek,  pokrojone suszone pomidory i oliwki. Wszystko razem smażymy przez chwilę.





W garnku zagotowujemy 3 szklanki osolonej wody. Na gotującą się wodę wsypujemy powoli polentę i energicznie cały czas mieszamy.  Ponieważ użyłam gotowej polenty tzn specjalnie podgotowanej mąki kukurydzianej - wystarczyły około 3 minuty aby była gotowa. W przypadku przygotowywania polenty zwykłej mąki kukurydzianej trzeba uzbroić się w trochę więcej cierpliwości. Polentę gotujemy do momentu aż stanie się kleista i zacznie odstawać od garnka. 

W kolejnym kroku łączymy polentę z przygotowanymi wcześniej warzywami. Doprawiamy ziołami prowansalskimi , pieprzem i solą.

Przekładamy polentę do formy ( ja użyłam formy do tarty) i pozostawiamy do zastygnięcia.



Gdy polenta zastygnie kroimy ją w trójkąty i obsmażamy na rozgrzanym na patelni oleju. Przed podaniem przekładamy  trójkąty na ręcznik papierowy - odsączając je z nadmiaru tłuszczu. 

Smacznego ! :) 







3 komentarze: