niedziela, 13 marca 2016

Jajka faszerowane tuńczykiem

Powoli zbliżają się święta :)  Zaczynam więc przygotowywać listę przepisów, które chciałabym na nie przygotować. Oczywiście u mnie pojawia się jeden problem - tak wiele pomysłów, a tak mało czasu na ich przygotowanie :)  

A z czym kojarzą się święta? Niezaprzeczalnie z jajkami ! Oprócz pięknie ustrojonych pisanek na naszych stołach na pewno znajdą się różne warianty tego produktu. Jednym z nich mogą być jajka faszerowane. Dzisiaj - chciałabym wam zaproponować bardzo proste i szybkie w przygotowaniu jajka faszerowane tuńczykiem



Składniki: 

  • 6 jajek
  • 70 gram tuńczyka w sosie własnym
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie.

Jajka gotujemy na twardo. Przekrawamy je wzdłuż, na pół - uważając aby nie rozerwać białka. Małą łyżeczką wyjmujemy z połówek jajek żółtka i przekładamy do miseczki. Do żółtek dodajemy odsączonego z sosu tuńczyka i wszystko rozgniatamy razem widelcem. Dodajemy majonez sól i pieprz - mieszamy.  Szczypiorek siekamy drobno - połowę dodajemy do masy, połowę zostawiamy do posypania na wierzch. Białka nadziewamy przygotowaną masą. Wierzch posypujemy szczypiorkiem. 

Smacznego ! :)











3 komentarze: