poniedziałek, 26 grudnia 2016

Sałatka mimoza ( warstwowa z tuńczykiem)

Jajeczne sałatki bardzo kojarzą mi się ze świętami. Moją ulubioną bez której nie wyobrażam sobie świąt jest sałatka pieczarkowa ! Lecz dzisiaj - mała odmiana - sałatka mimoza ! Przygotowana z dużą ilością jajek, ułożona warstwowo - znakomicie sprawdzi się zarówno na wigilii, jak w dalsze dni świat, a także w każdy inny nieświąteczny dzień.


Składniki:


  • 6 jajek
  • 100 g żółtego sera w kostce
  • majonez
  • 100 g masła
  • 1 duża cebula
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Przecinamy na pół i oddzielamy żółtka od białek. Białka ścieramy na tarce, żółtka rozdrabniamy widelcem. Ser żółty ścieramy na tarce na średnich oczkach. Masło zamrażamy w lodówce. Cebulę kroimy w kosteczkę i sparzamy wrzątkiem. W przezroczystej misce układamy sałatkę następującymi warstwami:

białka, oprószone solą i pieprzem
żółty ser
warstwa majonezu
1 puszka tuńczyka
zamrożone masło starte na tarce (na dużych oczkach)
cebula
1 puszka tuńczyka
majonez
żółtka



Smacznego ! ;) 








7 komentarzy:

  1. Wygląda smacznie muszę wypróbować. Obserwuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajko i tuńczyk - to zawsze dobre połączenie :) Także obserwuję :)

      Usuń
  2. Jejku ale mi narobiłaś ochoty na jedzonko, z chęcią muszę wypróbować ten przepis:) http://agniesia123.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę kiedyś zrobić. Na razie ma dość sałatek po świętach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe no tak :) okres poświąteczny - czas przesytu jedzeniowego :))

      Usuń
  4. Idealne dla mnie, ponieważ jem mało mięsa. Z drugiej strony biegam, więc potrzebuję dużo białka. Jako, że nie uzyskuje go z produktów zwierzęcych, to strączki są jak najbardziej wskazane!:)

    OdpowiedzUsuń